Handarbeta/Textil/Virka/Sticka

Hissgardin med knytning?

2010-04-20 21:25 #0 av: velepa1986

Jag har köpt min första symaskin och en massa tyg idag, jag tänkte göra hissgardiner med knytning. Alltså sånna som man knyter upp men jag hittar ingen beskrivning alls på såna. Någon som kan hjälpa mej med de??

Anmäl
2010-04-28 14:40 #1 av: parsley

Det finns en typ som heter "hissgardin av 1700-tals modell", men där knyter man inte utan rullar bara med hjälp av öglor och linor. Är det den du är på jakt efter så tror jag att det finns en beskrivning på hemmet i fokus.

Sköna hem har en beskrivning till en tjusig veckad hissgardin.

http://www.skonahem.com/inredning/dekorativa-detaljer/gardiner/enkel_hissgardin/

Allt i hemmet har också beskrivningar till gardiner på sin hemsida.

http://www.alltihemmet.se/senaste_numret/nummer/2008/gardinspecial/index.xml

Vill du "bara" ha en  gardin som är uppknuten med band, snöre eller tunna rep så kan du göra det ganska enkelt.

Fålla sidorna om du vill. Vill du göra det enkelt för dig så låter du stadkanten vara kvar. En mer ambitiös sömmerska klipper bort hela eller nästan hela stadkanten innan fållning för att stadkanten inte ska få tyget att dra sig.

I överkant kan gardinen hängas på en snygg rak gardinstång med dekorknoppar i vardera ändan. Sy en kanal som är så bred att du kan trä gardinen på stången utan problem. Zig-zaga, vik ner, pressa och sy med raksöm.

I gardinenens nederkant gör man på samma sätt. En del trär en rundstav genom kanalen nedtill, en del använder en gardinstång liknande den som man har upptill i fönstret, andra tigger till sig en tom papprulle från en affär som säljer vaxdukar på metervara.

Häng upp gardinen i fönstret. Lägg snörena över gardinstången så hälften kommer bakom gardinen och hälften framför. Rulla upp gardinen till lagom höjd och knyt snörena så det ser trevligt ut.

Om man vill kan man sy knytband av tyget istället för att använda snören. Säg till om du vill ha hjälp att sy knytband.

Gardinen Läckö från Ellos.

 

Anmäl
2010-04-28 19:34 #2 av: velepa1986

Jag har gjort hissgardiner nästan enligt din beskrivning, jättetack för att du tog dej tid att beskriva.
Här är en länk på den typ av gardiner jag menar, hoppas den funkar! http://www.alvashus.se/AlvasHus1/images/shop/BW_hissgardin3_stor.jpg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.