Kört fast? Råd och tips

Långstyngs Montering

2011-01-07 12:50 #0 av: Diana61

Jag har broderat en långstyngns tavla som nu skall monterar, men nu behöver jag hjälp. Jag har aldrig gjort detta tidigare och hoppas att någon här kan hjälpa mig.

Jag har vikt in kanterna på baksidan som man skall men seda så står det att man skall smyg sy fast kanterna innan man pressar på vieselinet eller hur det nu stavas.

Min fråga är nu; hur smyg syr man snyggt på denna typ av arbete?

Anmäl
2011-01-08 01:32 #1 av: hindul

Kan du inte bara nästa fast kanterna "bakom" motivet? Alltså att när du sticker genom själva tavlans tyg, så går du bara precis genom tyget, men inte genom långstygnen.

Hmm...svårt att förklara hur jag menar...

Tanken med att smygsy är ju att de invikta kanterna ska ligga stilla och inte halka utanför när du stryker fast vlieselinet. Det är ju synd, och lite svårt, att behöva dra loss vlieselinet och börja om.
Men ett alternativ är ju att du använder fållband, ett tunt sorts vlieselin som har lim på båda sidor. Det lägger man mellan två tyger som ska sitta ihop, t ex för att göra en osynlig fåll utan sömmar. Då kan du först stryka fast en kant i taget mot tavlans baksida och sedan stryka på vlieselinet.

Anmäl
2011-01-08 15:38 #2 av: Diana61

Väven är som stramalj (Hård) och det är svårt att sätta nålen i det.

Jag  tror det blir lättare kansle om jag klipper bort lite av den invikta för det är en hel del. Kanske kan jag pressa med strygjärn men vet ej hur det blir. Jag skall fota baksidan senare idag så du kan se hur det ser ut och kanske förstå vad jag menar.

Anmäl
2011-01-08 22:26 #3 av: Diana61

Här kommer då baksidan av den.

Hur skall jag få detta snyggt och platt innan kag stryket på vlieselinet?

 

 

Anmäl
2011-01-09 20:21 #4 av: Evahelene

Här finns lite goda råd.

Kanske ännu bättre råd här.

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

Anmäl
2011-01-10 10:33 #5 av: Diana61

Evahelene, jag tackar för länkarna men de gav mig inget som jag redan inte viste. Saken är den att Långstyngns tavlor är lite annorlunda mot korsstygn. Det finns inget på baksidan att fästa i direkt så det är lite svårare att få till det på samma sätt. Men jag har löst det nu så jag tackar alla för era råd. Skrattande

Anmäl
2011-01-10 20:42 #6 av: hindul

Så bra att det löst sig!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.