Övrigt

Hur du bygger en kaninbur

2014-09-08 12:47 #0 av: [JeanetteK]

Vi har nyligen avslutat vår bygge av kaninburar här på Månskensfarmen. Det var inte så svårt och jag tänkte dela med mig av hur vi gjorde.

Jag behövde sex stycken nya burar. Vi bestämde oss för att de skulle vara i en av spiltorna i stallet. Maken och jag hjälptes åt att mäta och göra upp ritningar. Det finns regler för mått på jordbruksverkets sida och vi har utgått från dessa

Först gjorde vi en stomme som burarna ska stå på. Vi gjorde detta för att vi vill kunna flytta burarna. Annars kan man bygga ihop burarna lika gärna. 

Stommen till burarna

Burarnas mått är 120 cm * 80 cm. Höjden är 63 cm. Vi har använt reglar som är 4,5*4,5 cm samt byggskivor. Reglarna behöver inte vara så kraftiga men vi har använt vad vi har hemma. Vi började med att såga till fyra reglar på 120 cm och fyra reglar som är 71 cm. Dessa byggde vi två ramar av som bildar botten och tak. Här är det viktigt att man mäter krysslängden (man mäter det diagonala måttet) och ser till att det är lika stort på båda diagonalerna. Annars blir ramarna skeva och det påverkar hela buren. Sen förborrades hål och ramarna skruvades ihop. 

Hopmonterade ramar. Måtten är 120*80 cm

Nästa steg var att sätta ihop de två ramarna. Då sågades fyra reglar ut som är 52 cm och som utgör hörnen i buren. Även här är det viktigt med kryssmåtten och att förborra så att inte trät spricker. 

Burens "skelett" är klart

Nästa steg är att såga ut byggskivor till botten, tak och baksida. Tak- och bottenskivorna är av måtten 120*80 cm och bakstycket är 120*63 cm. Vi börjar med att sätta fast tak- och bottenskivorna. För att underlätta jobbet och säkra att buren blir så lite skev som möjligt så fäster man skruvar i hörnen först. Sen sätts skruvar längs med sidorna. Likadant görs med bakstycket.

Takskivan är fastskruvad

Sen satte vi nät på de båda kortsidorna. Vi använde fyrkantsnät. Det är ett styvt nät som inte går att spänna särskilt mycket. För att få det så rakt och så spänt som möjligt började vi med att sätta krampor i hörnen. Sen häftades nätet på med häftpistol.

Ena kortsidan nätad

Bara dörrar kvar att bygga. Jag sågade ut fyra reglar som är 51 cm och fyra stycken som är 46 cm och byggde ramar på samma sätt som för buren. Här är det väldigt viktigt med kryssmåtten. Blir dessa ramar skeva passar de inte riktigt till burarna. När dessa är klara sätts nät på samma sätt som gjordes på burens kortsidor. 

Färdiga dörr-ramar väntar på att bli nätade.

För att fästa dörrarna mäter man ut mittpunkten på burens framsida. Vi sågade sen ut en planka som fästes på insidan av framsidans ram. 

Mittbräda

Sista momentet är att sätta fast gångjärn och hasp. Till en bur behövs fyra gångjärn och två haspar. 

Gångjärn fastmonterade.
Haspar fastmonterade

När sista momentet var klart lyftes buren på plats. Sen byggde vi fem till.

Alla sex burar klara!

Hittills bor det tre kaniner här. Till helgen kommer två till att flytta in! 

Mimmi och Twist

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-09-08 16:46 #1 av: Emo

Så lyxiga bostäder dina kaniner har där. Vilket fint bygge och så trevlig beskrivning.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-09-08 17:08 #2 av: [JeanetteK]

Tack ska du ha Emo! Jag är jättenöjd och kaninerna trivs jättebra! Det är en stor sak som kan checkas av inför vintern! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.