2014-02-24 05:22 #0 av: VildaVittra

Det finns få saker inom handarbete som får folk att rynka på näsan så ofta som handsöm, men i många fall blir resultatet mycket bättre än med maskin. I denna artikel syr jag något så enkelt som en lampskärm med några olika tekniker och stygn. Att kunna handsy är något väldigt användbart samt praktiskt och väldigt lätt att lära sig.

Tyget jag valt har en rynkad struktur, vilket vi alla vet kan ge en gråa hår om man försöker sig på att sy med det på maskin då rynkorna gärna blir fastsydda veck. Jag ville även att skärmen skulle få ett mer proffsigt utseende, så jag valde att sy denna helt för hand.

Först klipper man ut en lagom bit till den skärm man valt genom att mäta omkretsen och lägga till för sömsmån.

Sedan vek jag kortsidorna utåt och sydde ihop dom med kaststygn på avigan så att tyget blir som en tub.

Klipp ner ena sömsmånen så den är hälften så bred som den andra om du som jag använder dig av en bit med stödkant.

Vik över stödkanten och sy fast den med kaststygn, se till att du inte syr så det syns på rätsidan, känn efter var puckeln från kaststygnen är och sy i den.

Nu är det dags att fålla nederkanten, detta gjorde jag med hjälp av så kallad trädd fåll.

Jag fållade överkanten med samma teknik, men lät fållen vara bredare, då jag inte vill att avigan ska synas på ovansidan av lampan.

Här syr jag träns, dvs hällor som jag kommer att trä knytbandet på ovansidan igenom, dessa gör man genom att sy tråden fram och tillbaka och sedan göra langettstygn runt trådarna. Jag lägger tränsen rakt över fållsömmen så den kommer att döljas av bandet sedan.

Färdig och på plats. Denna skärm tog en längre tv-kväll att åstadkomma för mig, utan stress och hårslitning som det lätt blir när man ska sy pillriga saker på maskin.


Kan du handsy?