Barnpyssel

Symmetribilder

2013-04-29 11:02 #0 av: lilla-icka

Symmetri är roligt, intressant och inspirerande - och så enkelt att åstadkomma. Allt du behöver är vattenfärg, vatten, pensel och papper...

För att åstadkomma enkla, roliga och inspirerande symmetribilder behöver du endast 4(!) hjälpmedel samt din fantasi.

Börja med att plocka fram vatten, vattenfärg, pensel och papper.

Börja med att vika pappret i två delar, det spelar ingen roll om du viker på längden eller bredden, båda går lika bra - bilderna blir bara lite olika.

Ta sedan din pensel, doppa den i vatten - mycket vatten, sedan ner i vattenfärgen och gnugga. Snåla inte på färgen, det ska nästan droppa färg från penseln.

Håll sedan penseln en liten bit från pappret, och slå försiktigt på den med ett finger så att du får färgdroppar. Observera att du endast ska droppa färg på den ena halvan av pappret!

Vik sedan den tomma sidan över den med vattenfärg och tryck till på alla stänk, alternativt kan du stryka handen över hela den vikta sidan, då trycks färgen ut och effekten blir total. 

Jag strök över hela sidan och fick denna bild från mina stänk.

Det går bra att ta en eller flera färger i taget. Pröva dig fram och se vad du gillar bäst. Droppar du flera färger innan du viker blandas de på ett annat sätt än om du viker mellan varje färg.

Ovan började jag med en färg, och visst blev det häftigt, men varför inte lägga till ytterligare en färg?

Här droppade jag till lite rött på ena sidan för att sedan vika den på samma sätt som jag gjorde tidigare.

Slutresultatet ser du nedan.

När du är nöjd med dina färglager så låt bilden torka samtidigt som du sätter dig och funderar på vad bilden du just gjort egentligen föreställer. Kanske blev det en fjäril, en skalbagge, en rymdraket, eller ett slott med ett högt torn. Och kanske har du turen att finna bilder i bilden...

Pysslet passar alla som vill släppa lös sin fantasi - gammal som ung.

För er pedagoger där ute är detta ett bra sätt att introducera symmetri i klassrummet på en vanlig bildlektion. Kanske skulle det passa att utmana eleverna att arbeta med färgblandning samtidigt.

Jag gjorde detta i en klass för ett antal år sedan och det var mycket uppskattat. Elevernas symmetribilder blev till en konstutställning innehållande alla möjliga figurer - det var alltifrån fjärilar till skalbaggar till fantasimonster. Alla såg de olika figurer i varandras bilder, en bild som en elev såg en fjäril i var en skalbagge eller en drake för någon annan.

Häls. lilla-icka - Medarbetare på Amigurumi

& Bloggare på VirknålensHemlighet

Anmäl
2013-04-29 13:09 #1 av: Emo

Roligt och enkelt.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-04-29 19:24 #2 av: anki1

Det här gjorde jag när jag gick i skolan.

Anmäl
2013-05-02 18:08 #3 av: Hamster 4 ever

en fjärilSkrattar

Medarbetare på lajv.ifokus. Välkommen in!

Anmäl
2013-05-02 18:54 #4 av: anki1

Jag ser oxå en fjäril.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.