Annons:
Etikettsmycken
Läst 18117 ggr
CarolineO
2008-05-22 15:37

Att göra smycken

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många olika sätt att göra smycken på och ännu fler olika modeller. I den här artikeln ska jag försöka presentera några olika lättgjorda smycken.

Innan man börjar göra sina egna Smycken kan det vara bra att att ha lite grundläggande kunskaper.

  • Vilka olika verktyg behöver man?
  • Vilka olika sorters pärlor finns det?
  • Behöver man några andra tillbehör och isåfall vilka?

Olika sorters pärlor  


Sötvattenspärlor säljs sorterade efter storlek, i mm, och utseende.
Barocka pärlor är oregelbundna i formen
Ovala rispärlor eller runda, lite knöliga, potatisformade. S.k. blister är helt oregelbunda och kan ha vilken form som helst.

Pärlorna säljs per styck eller uppträdda på en 37 cm lång tråd, en sk sträng. Det finns inte speciella pärlor som är t.ex. blå eller rosa, utan pärlorna färgas.

Även snäckskalen används för tillverkning smyckedelar i pärlemor (mother of pearl).

Glaspärlor
Det finns många olika typer av glaspärlor. 

De minsta kallas rocailler, seed beads eller delicas. De finns i många olika färger. Kvaliteten varierar. De som arbetar med t ex pärlvävning eller pärlsömnad väljer kanske dyrare, jämnare pärlor än de som använder dem i t ex ett halsband.

Lampwork En lite större flerfärgad glaspärla, ofta dekorerad med olika pluttar.

Murano, silver- och guldfoil Lite större glaspärlor formade som t ex hjärtan, stjärnor, kvadrater, rör eller rektanglar. Innehåller ibland silver eller guld i form av sand eller tunna folieark vilket bidrar till att glaspärlan får en speciell lyster. Är i allmänhet försedda med vertikalt hål som går uppifrån och ned genom pärlan, så att de behöver kompletteras med t ex hattpinnar när de används i smycketillverkning.

Millefiori Färgade pärlor i olika former mönstrade med små blommor. Pressade glaspärlor Pressade eller tjeckiska pärlor som kan vara pressande i en viss form,    t.ex. platta, runda (sk coin), kvadrater, facetter, katthuvuden eller julgranar.

Övriga glaspärlor Förutom dessa finns det många olika sorter med mindre glaspärlor i olika färger och former som kan användas på olika sätt i Smycken. De kan vara runda, kubformade, stavar, facetterade, bicones, rondeller …

Halvädelstenar Vissa vackra, lite hårdare bergarter kallas halvädelstenar. De säljs antingen slipade i olika former eller som chips, dvs oregelbundna bitar som blivit över vid slipningen.

Swarowskikristall Slipade på ett speciellt sätt som ger dem en unik lyster.

Övriga pärlor Förutom glaspärlor och sötvattenspärlor så finns det pärlor i många andra material, t ex metall, trä emalj (cloissone), ben, horn, plast, akryl, magnetiska hematitpärlor…

Övrigt material 

Mellandelar Mellandelar placeras mellan olika pärlor. De kan hålla ihop raderna ett flerradigt smycke, t ex ett armband eller en s.k. choker (flerradigt halsband) eller vara en en del av designen i ett smycke. Då använder man ofta sk bali- eller tibetsilver som placeras mellan pärlorna.
Bali- eller tibetsilver ser ut som små mönstrade metallpärlor och kan ha formen av t ex blommor eller tunnor.

För att fästa t ex lås på wire eller för att hålla vissa pärlor på plats så används s.k. klämpärlor. Klämpärlan är en liten mjuk metallpärla som man trär på wiren, och plattar till med en plattång.

Ett annat tillbehör som brukar komma till användning är hattpinnar. De ser ut som en lång, trubbig knappnål och finns i olika tjocklekar och längder.
Det finns även öglepinnar, men vid behov kan man göra om hattpinnen till en öglepinne genom att göra en ögla i ändan.
Motringar som även kallas splitringar eller jumprings brukar också komma till användning. Det är små ringar som kan öppnas med hjälp av en tång.

Lås
Det finns olika typer av lås, t ex skruvlås, magnetlås, klämlås, toggle (en pinne träs genom en ring) och små karbinhakar.
Brukar man gå på loppis så är det värt att kolla om man kan hitta snygga lås där. De går utmärkt att återanvända.

Verktyg
Tänger - Tänger för smycketillverkning finns att köpa i pärl- och hobbybutiker samt olika varuhus med verktygsavdelning.
Man behöver

  • plattång

  • rundtång

  • avbitare.**
    Plattången** används för att platta till klämpärlor och för att hålla motringar när man öppnar dem. Det finns även speciella tänger för klämpärlor, men en sådan tång är inte det första man behöver skaffa.
    Rundtången används för att forma öglor av t ex hattpinnar och avbitaren används för att klippa av wire eller överblivna bitar av hattpinnar.
    Avbitaren använder man till att klippa av tråden.

    Det finns även kombinationstänger, som kombinerar en eller flera funktioner.

Hur kommer man igång?

Det svåraste med smycketillverkning är nog att veta hur man ska komma igång. Jag har en slags vision om att man ska sitta omgiven av de underbaraste pärlor och fritt skapa det ena fantastiska smycket efter det andra. Har man inte den förmågan, så får man göra på något annat sätt.

Ska man sticka en tröja så köper man förmodligen hem det garn som behövs till just den tröjan. På samma sätt kan man resonera när det gäller Smycken.

Leta rätt på ett smycke du vill göra, t ex i en bok eller på nätet, skaffa hem material och gör det smycket. Förmodligen får du pärlor över som kan användas till andra projekt.

Vad ska man köpa hem?

Det som jag tycker behövs för att köra igång är

  • tänger

  • wire

  • klämpärlor

  • motringar

  • hattpinnar

  • små karbinhakelås.

  • pärlor, och ev övriga tillbehör i form och lås och mellandelar, till valt projekt samt matchande rocailler.

  • Lite mellandelar i form av tibetsilver kan också vara bra att ha.

    Var handlar man?
    Har du ingen välsorterad pärlbutik där du bor så kan du handla på nätet. Det finns många pärlbutiker som säljer online. Ett stort utbud finns också på Tradera. Fraktkostnaderna för pärlor och smycketillbehör är vanligtvis låga så man behöver inte köpa på sig några större lager när man ändå handlar.

Olika tillvägagångssätt 

Tråd och wire Hals och armband kan träs på t ex smycketråd, nylontråd / fiskelina, resårband eller speciell smyckwire. Personligen tycker jag att smyckewire är lätt att använda och att trä pärlor på. Det finns även speciell memorywire som minns sin form.

Artikel skriven av Parsley
Redigerad av CarolineO

Tack för en jättebra artikel, Pia! 

[Tradera

](http://www.tradera.com "www.tradera.com")

Pagoni 

Av: Parsley

       CarolineO

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('CarolineO'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('CarolineO', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-05-22
Annons:
CarolineO
2008-05-22 22:51
#1

Som sagt… Det blir ganska långt, även om man håller sig till det övergripande…

Parsley har sammanfattat det hela väldigt bra, tycker jag!

Tezza
2008-05-22 23:25
#2

Väldigt bra artikel som gav mig många tips på hur jag kommer i gång. Nu vet jag åtminstonde vad jag bör handla hem en gång och vad olika ord står för, som tex hattpinnar:)

Ylva-Li
2008-05-23 02:13
#3

Jättebra artikel! :D

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Tindrar
2008-10-15 23:54
#4

Bra artikel:)

SusannAlg
2008-10-27 12:39
#5

Kolla gärna på Smyckestillverknings-sajten, där finns mycket tips ang. smyckestillverkning!

Följ mej gärna på Instagram  Ideal_smycken

Tallgarden
2009-10-01 15:58
#6

Tack för tipsen. Skrattande

Annons:
Ceciliaolucifer
2009-10-02 02:13
#7

Jag kommer nog aldrig att få för mig att göra Smycken :) Den dagen, den sorgen. Nej men allvarligt :) det är inte min grej tror jag! Jag beundrar er som kan.

Aviendha
2009-11-23 20:03
#8

#7 Äh, kom till skara, jag har te och smyckespyssel du kan testa på så kan du guida mig på någon front jag inte kan ;)

[Sias]
2009-12-11 15:07
#9

Ursäkta att jag tränger in en fråga, men jag blev så nyfiken på hur det rosa smycket som finns till höger om artikeln - är gjort?

tycker det ser ut som det jag önskar hitta beskrivning på. Ett svart, tunnt, virkat hals/armband till en tonårstjej. Tror det ska vara gjort i någon sorts pärlgarn + smyckat med få svarta pärlor.

Har sökt på smycke sajten - finns inte något i den stilen där.

CarolineO
2009-12-13 20:27
#10

Det rosa halsbandet har jag gjort Skrattande

Det är inte så avancerat, hehe!

Tog bara en genomskinlig tråd och trädde på pärlor i olika färger och former. Rocaille är de små och sedan lite olika formade där jag tyckte att det passade!
Sen bara en knut i varje ände också har du ett knythalsband! (eller armband om du virar det flera ggr!)

[Sias]
2009-12-17 08:33
#11

#10 Tack för svar & tips, så välkommet!

Nu kan jag skippa tanken på att virka halsband till tonårsjejen - istället trä fina svarta pärlor på tråd, ÅH så mycket enklare och det blir säkert lika fint.

"Sen bara en knut i varje ände också har du ett knythalsband! (eller armband om du virar det flera ggr!)". En knut i varje ände?  Knyter man sen bara ihop de två ändarna? Eller ska det bli som ett långt band - som man knyter ihop, som man vill när man har det på sig? (därför som det kallas knythalsband?)

Hur långt bör ett sånt här "vuxen-halsband" vara - minst?

Passar på att fråga vilken tråd som är bäst att använda till barnsmycken -  hals/armband till 4-5 och 8-10 år. Kanske elastisk tråd? Eller blir det mer "leksaksbetonat" med sån´?

[Sias]
2009-12-17 08:42
#12

Artikeln "Att göra smycken" - helt suverän, för mig som är helt nybörjare, inte känner till något alls om pärlor, trådar och annat material, verktyg, etc.

CarolineO
2009-12-17 14:59
#13

#11 Japp, en knut i varje ände, så att inte pärlorna trillar av tråden ;) Sen kan man knyta det på sig som man vill, en knut eller flera. Jag brukar ha mitt 2 varv runt halsen och sedan 2 knutar, en lite längre upp och en i nedankanten. Mitt är 125cm långt, ganska lagom tycker jag =) Det syns inte om det är elastisk eller av fiskelina-varianten. Mitt är av fiskelina-varianten. Enda grejen är att elastisk är svår att knyta, då knutarna ofta går upp. Men limma lite i ändarna efter att du knutit, så håller det bättre!

Annons:
[Sias]
2009-12-17 22:27
#14

Tack!

Upp till toppen
Annons: