Tvålar och skönhet

Att välja tvålform

2009-09-22 03:30 #0 av: Ceciliaolucifer

I den här artikeln kommer jag att ge förslag och tips på lämpliga tvålformar. Den tar upp fördelar och nackdelar med olika material.

Att ha en bra form att gjuta tvålen i är viktig, men det finns egenskaper man söker och bör tänka på när man gör sitt val. Det är viktigt att tänka på att formen måste klara av en högre temperatur uppåt 50 grader eller mer. För smidighetens skull ska den även vara lätt att rengöra och förvara.

Tvålformar

Formar i hårdplast
Hårdplast är oftast vad som rekommenderas när man läser i böcker. Fördelen men dessa är att det finns ett stort utbud då man kan använda nästan vilken hårdplast form som helst. Nackdelen är att dom är ganska dyra och det är svårt att få ut tvålen ur formen utan att skada tvålen. Eftersom utseendet är en stor del av tvålmakeriet så använder jag sällan hårdplast. Ett tips är att man inte fyller formen ända upp med tvålmassan, då är det lite lättare att få ur dom. Tyvärr händer det att själva formen får sprickor när man försöker få ur tvålen. Priset för en hårdplastform brukar vara mellan 50kr och uppåt.

Siliconformar
Formar som är gjorda av silicon är absolut dom allra bästa och enklaste att jobba med. Dom är lätta att rengöra och tar ingen plats vid förvaring. Det är superenkelt att få ur tvålarna i formen utan att tvålen blir skadad på något sätt.

siliconform avsedd för isbitar!

Siliconformar hittar du lite över allt för en rimlig kostnad. Ikea har en mängd söta formar som är avsedda för att göra is i och dessa är perfekta att ljuta tvål i!

Man kan även hitta dessa formar i affärer som säljer köksverktyg och bak tillbehör, mitt bästa fynd var muffinsformar i silicon som jag köpte på Rusta för 29kr.

muffinsform

 

Mjölkkartonger
När man designar en tvål så kan man välja att göra strikta fyrkantiga och jämna tvålar eller välja en form som ger lite oregelbundenhet. Att klippa upp en tom mjölkkartong är ett budget alternativ som ger en charmig stil på tvålen.

Mjölkförpackning

 

Pepparkaksformar
Vill man göra många tvålar på ett enkelt sätt så är det ett alternativ att ljuta tvålen i en stor form och sedan stansa ut tvålar med hjälp av pepparkaksformar. Man kan komma över dessa former för en billig peng och idag finns det oändligt många alternativ. Tvålresterna som blir över kan man spara och smälta om eller använda som dekoration.

pepparkaksformar

Matlådor
Matlådor är dom formarna som har varit till störst glädje. Det är en bra nybörjar form när man nöjer sig med att göra vanliga fyrkantiga tvålar. Här är det viktigt att man väljer en form som är av lite tjockare plast för annars kan den smälta. Man kan sedan skära tvålen i lämpliga storlekar.Eftersom matlådor kan vara väldigt billiga så har man möjligheten att köpa några olika och testa sig fram.

Efter en tid när man har fått in vanan så kommer man att se möjligheter över allt. En plast burk kan man fylla med tvålmassa och lägga in bitar av en annan färgad tvålmassa. Man skapar då en cylinderformad tvål som man sedan kan skära i bitar. Det brukar alltid bli mer tvål än vad man tror när man gör på det här sättet. Men det är ett smidigt sätt att göra många tvålar på en gång utan att man får en massa spill.

Tvål i cylinderform

Det går även bra att använda formar som avsedda för att ljuta ljus och gipsfigurer. Man kan även fylla små glas eller tex snäckskal med tvålmassa och spara för att ha som dekoration och doftkrus.

 

Anmäl
2009-09-22 12:03 #1 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Perfekt, har stått och fingrat både på Ikeas formar och just Rustas. Ska prova göra tvål till jul för första gången. Tack för artikeln Skrattande

Anmäl
2009-09-22 12:32 #2 av: CarolineO

Ohh!! Tvål med Ingefära och Saffran! Riktiga jultvålar  Skrattande

Anmäl
2009-09-22 14:44 #3 av: [Daisy-Moa-Elsa]

River man ner ingefäran eller gör småbitar i?

 

Saffran, måste jag testa

Anmäl
2009-09-22 16:03 #4 av: Ceciliaolucifer

#1  haha, båda är super och prisvärda! :)

#3 Man får göra precis som man vill! Tvålen kommer att se annorlunda ut beroende på hur man väljer att göra. Jag tycker ayy dy är läckert med större bitar!

 

Anmäl
2009-09-22 16:09 #5 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Hm, då borde man kunna ha hel kardemumma i och kanelstänger med....tänker på jultema i tvålarna? Eller kan man stöta lite kardemumma med och hel korn...för doftens skull?

Anmäl
2009-09-22 16:15 #6 av: Ceciliaolucifer

#5 Apelsin och Kanel är en stor favorit när det är jultema :) Man kan riva apelsinskal som dekoration och lägga i tvålen.

Du ser, nu har du blivit tvålbiten redan!!

Anmäl
2009-09-22 17:22 #7 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Skämta inte....jag räknar dagarna till julpysslet nu Tungan ute

 

Hur länge håller sig tvålarna fräscha?

Anmäl
2009-09-22 23:27 #8 av: Ceciliaolucifer

#7 Du behöver inte vänta tills jul ;) du kan starta nu!
Om man plastar in dom så håller dom sig fräscha i flera månader. Men dom blir ganska känsliga för stötar och så efter ett par veckor.

Men med plast så håller dom sig som sagt i flera månader :)

Anmäl
2009-09-22 23:46 #9 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Då vet jag vad jag gör i oktober Tungan ute

Anmäl
2009-09-23 09:28 #10 av: CarolineO

Jag oxå!!
Vi får göra en tråd som heter "våra tvålar" där vi kan lägga in lite bilder med olika teman Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.